Bez kategorii

Formy i foremki do odlewów i odcisków

Jeżeli płaski świat szablonów, przestał Ci już wystarczać. Jeżeli pragniesz przestrzeni, masz zacięcie rekonstruktora, to zapewne zainteresuje Cię temat form i foremek. A jest w czym wybierać od form do odlewów gipsowych, po silikonowe do czekolady.

Czym odlewać formy

Tu jest pełna dowolność, ale żeby to trochę usystematyzować to wprowadzimy podział na:

  • produkty spożywcze,
  • produkty niespożywcze.

Myślę, że podział jest jasny. Te spożywcze to przede wszystkim… czekolada. Tu nie tylko smak, ale i forma są ważne. I tu od razu ważna uwaga. To kontaktu z żywnością można stosować foremki tylko w przypadku, gdy jest tak informacja w jej specyfikacji. Jeżeli producent takiej informacji nie podał, należy założyć, że produkt nie jest do tego przeznaczony. I tu od razu druga uwaga. Jeżeli zakupiona foremka jest dopuszczona do kontaktu z żywnością, to nie używaj jej wymiennie (raz żywica, raz czekolada). Kup raczej dwie i oznacz, którą przeznaczasz do produktów spożywczych, a którą nie.

Przejdźmy więc do produktów niespożywczych. Tu należy wymienić:

  • gips ceramiczny,
  • beton kreatywny,
  • żywice,
  • pasty do foremek,
  • glinka sucha.

Myślę, że jest w czym wybierać, w zależności od wybranego materiału, możemy uzyskać odcisk elastyczny lub nie. Te elastyczne łatwo dopasujemy do powierzchni na której chcemy odlew umieścić. Jeżeli dojdziemy do wprawy, to można wyciągać odlewy, które nie utwardziły się do końca. Można je wtedy dopasować i przykleić. Po całkowitym wyschnięciu, można pracować z nimi dalej.

Rodzaje form do odlewów

Tu możemy podzielić formy na:

  • silikonowe,
  • plastikowe,
  • gumowe.

Każdy rodzaj ma swoje zalety i wady. Nie zawsze odlew czy odcisk będzie możliwy w danej formie. Główny problem, może pojawić się podczas wyciągania odlewu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *